Historie

In 2000 besloten we om samen met de gemeente Rotterdam bouwspeeltuin de Botte Spijker om te dopen tot onze huidige avontuurlijke natuurspeeltuin.

Samen met kinderen, ouders en deskundigen op het gebied van natuur en spelen werd een conceptplan opgesteld voor de nieuwe speeltuin. De mening van de kinderen telde daarbij zwaar. Zij konden met behulp van een foto’s en maquettes hun speelvoorkeuren kenbaar maken.

Op basis van al die wensen en voorwaarden ontwierp de Speeldernis een tuin met een mooi, heuvelachtig landschap en verschillende waterpartijen, die in de loop van 2001 en 2002 met de hulp van vrijwilligers, hoveniers en bezoekers werd aangelegd. In de zomer van 2002 werd Natuurspeeltuin De Speeldernis officieel geopend.

De speeltuin bleek al snel een groot succes. Ieder jaar ontvangen we meer bezoekers. Niet alleen kinderen uit de buurt maar ook gezinnen uit heel Rotterdam en de wijde omtrek. Zelfs mensen uit de polder komen naar Rotterdam om in een veilige omgeving risicovol in de natuur te spelen. Naast kinderen uit de buurt weten tegenwoordig ook veel ouders uit de ruime omgeving van Rotterdam de weg naar De Speeldernis te vinden. Ook komen er veel scholen en groepen uit de kinderopvang. En een verjaardagsfeestje geven in De Speeldernis is inmiddels zo populair, dat we soms met wachtlijsten moeten werken.

De speeltuin wordt niet alleen door ouders en kinderen, maar ook door professionals zeer gewaardeerd. Het concept van De Speeldernis heeft een sterke voorbeeldwerking en heeft in het afgelopen twintig jaar vele speeltuinen, schoolpleinen en parken in heel Nederland en zelfs ver daar buiten geïnspireerd bij de aanpak, de inrichting en het gebruik.