Faciliteiten

De Speeldernis is geen gewone speeltuin, want er zijn nauwelijks speeltoestellen. Op een oppervlak van ongeveer één hectare vindt u een gevarieerd landschap dat heuvels, dalen, paadjes en inheemse beplanting op complexe wijze combineert. Die complexiteit fascineert de kinderen en terwijl zij spelen, leren ze over de subtiliteiten van de natuur.

Het terrein bestaat uit twee delen. Het overzichtelijke voorterrein is bestemd voor kleine kinderen tot en met 6 jaar. Er is een fontein met veel water en zand om lekker mee te bouwen en te spetteren. Het water is niet diep en de hoogteverschillen zijn klein. Wilgenhutjes en een speelhuisje dienen als verstopplekken. Daarnaast is er een kleuterbos met een glijbaantje en een schommelhangmat, en zijn er overal boomstammen om op te klimmen.

Het avontuurlijke achterterrein is voor iedereen vanaf 7 jaar met een zwemdiploma. Rond de centrale open picknickplek, met een grote vuurplaats, is er een avontuurlijk speellandschap. Er zijn bosjes, heuvels, water met eilandjes, moeras, sluipdoor-kruipdoor paadjes, plekken om te verdwijnen en boven alles uit te kijken en takken om hutten te bouwen. Een ding is zeker: hier kan je lekker vies en nat worden. In het Speeldernisbos is een apart gedeelte voor verjaardagsfeestjes.

Planten
Naast een kleine moestuin en wat kruiden en fruitbomen zijn er in de speeltuin vooral inheemse planten te vinden. Daar horen ook brandnetels bij, die leuk zijn voor allerlei insecten. Er zijn ook bramen met prikkels en rozen met doorns om de plekken te beschermen, waar kinderen niet moeten komen. Er zijn geen giftige planten.

Water
Op de Speeldernis zijn twee fonteinen die grondwater (geen drinkwater) laten kabbelen om mee te spelen in de kleine beekjes die door de tuin lopen. Op het achterterrein is een waterpartij van ongeveer een halve meter diep om in te spelen. Het is geen zwemwater.

Kiosk
In de kiosk verkopen we ijsjes, koeken, sap, soep, koffie en thee, ook biologisch..
Natuurlijk mag je ook je eigen eten en drinken meenemen.

Tipi
Sinds 2012 staat er in het Speeldernisbos een heuse tipi. Een tipi is een kegelvormige indianentent opgebouwd uit lange palen met daarover stevig katoen en een vuurplaats in het midden. Hier is het ook in de winter droog en warm en op het vuur kan gekookt worden. Het is een spannende ruimte die plaats biedt aan 15 tot 30 mensen en die ideaal is voor lessen en andere activiteiten.

Overige voorzieningen
Naast toiletten beschikken we over twee buitendouches om modderige kinderen mee af te spoelen.

Verboden voor …
De Speeldernis is een plek met zoveel mogelijk ruimte voor kinderen. Voor ouders zijn er enkele picknicktafels en banken (ook overdekt). Een kleedje meenemen mag, maar laat uw campingmeubels liever thuis. Er mag niet gerookt worden en honden zijn niet toegestaan.