Seizoensfeesten 2019

In De Speeldernis zijn er elk seizoen andere dingen te doen. Alle activiteiten volgen het ritme van de seizoenen in de natuur. De seizoenenwisselingen zijn in De Speeldernis altijd reden voor feest. We vieren het begin van elk jaargetijde: lente, zomer, herfst en winter. Daarnaast zijn er ook onze lichtfeesten, waar we met de kinderen stilstaan bij het lengen en krimpen van de dagen.
Tijdens de seizoensfeesten zijn er op verschillende plekken in tuin spannende activiteiten. Sommige zijn geschikt om met het hele gezin samen beleven, andere zijn alleen voor kinderen. Zo is er voor elke leeftijd wel wat te doen. Bij een goed feest hoort lekker eten en drinken, zoals onze inmiddels beroemde Speeldernis-soepen en andere lekkernijen bij het kampvuur.
Seizoensfeesten kosten doorgaans 5 euro per deelnemer en reserveren is niet verplicht m.u.v. het nachtkamp.

Lente-Licht-Feest zondag 10 februari 2019
De terugkeer van het licht en de warmte van de zon, vieren we telkens veertig dagen na de kortste dag van het jaar met het Lente-Licht-Feest. Elk jaar is het zelf maken van drijfkaarsen in het zand weer een bijzonder feestelijke gebeurtenis, waar iedereen zich vol overgave op stort. Hoe komt het kaarsje er uit te zien waarvoor ik een vorm in het zand heb gegraven? En als de brandende kaarsen eenmaal op het water drijven in de schemering, is dit een betoverend gezicht. Daarnaast zijn er andere wissende activiteiten.

Lentefeest zondag 7 april 2019
In de eerste week van april verwelkomen we de kersverse lente in De Speeldernis. De activiteiten draaien om alles wat met het nieuwe leven te maken heeft: opkomende planten, zaaien, eieren, nestjes, bloesem…
De activiteiten wisselen per jaar.

Nachtkamp zaterdagavond 22 juni t/m zondagochtend 23 juni 2019 (datum onder voorbehoud)
Het is nog steeds het hoogtepunt van het Speeldernisjaar: de langste nacht in een zelfgemaakte hut met je vriendjes en vriendinnetjes slapen, popcorn poffen tot diep in de nacht en dan ook nog eens in het donker door de beek waden.
Daarbij is er bijna elk jaar een gezamenlijke BBQ en een ontbijt bij het kampvuur op zondag ochtend.
Voor een overnachting in de Speeldernis kunnen ouders en hun kinderen reserveren via info@speeldernis.nl. De kosten zijn 15 euro per deelnemer.

Zomerfeest zondag 7 juli 2019
Het zomerfeest is altijd in de week rond de langste dag van het jaar. De activiteiten staan in een zomers thema. De activiteiten wisselen jaarlijks.

Herfst-Licht-Feest zondag 6 oktober 2019
Rond 11 november is de tijd gekomen om de winter in te luiden met het troostende licht van tientallen lampionnetjes. Uit de handen van kinderen en ouders ontstaan de meest wonderbaarlijke lampionnen aan de knutseltafels van onze lesruimte. Daarna loopt iedereen mee in een mooi verlichtte lampionnenoptocht door de duisternis over het spannende buitenterrein.
Er is iets warms te eten of drinken bij het kampvuur om op te warmen.

Herfstfeest zondag 3 november 2019
Het Herfstfeest staat in het teken van alles wat bij de herfst hoort: bladeren, noten en vruchten. Vaak is er o.a. een kampvuur met iets lekkers en een creatieve activiteit.

Winterfeest zondag 9 december 2019
Het winterfeest wordt gevierd in december en draait om het leven in kou. We maken bijvoorbeeld samen vetbollen, gevulde dennenappels en pindaslingers voor de vogels, en versieren daarmee de Speelderniskerstboom. Het vuur houdt iedereen lekker warm en de kinderen ervaren dat kou geen belemmering is om buiten plezier te hebben.